Foråret, og særligt sommeren, er højsæson for havespil, da udendørsspil har en tendens til at samle folk og få dem til at hygge sig.

Stigegolf er et hyggeligt og socialt kastespil, som kan spilles af personer i alle aldre, og egner sig derfor perfekt til familiehygge eller i sociale sammenhænge med vennerne.

Der kræves ikke noget særligt kendskab til reglerne, da de er ret simple. Du vil dog hurtigt opleve at få testet dine kaste- og præcisionsevner, da det gælder om at ramme ribben med de medfølgende kugler, også kaldet bolas. Spillet kan spilles en-mod-en, som par eller med flere på holdet. 

Ønsker du at blive klogere på reglerne for stigegolf, så læs med her, når vi gennemgår stigegolfs officielle regler.

Hvordan spiller man stigegolf?

Stigegolf spilles ved, at deltagerne stiller sig 3-5 meter væk fra stigen, hvorefter der uddeles 3 bolaer til hver deltager. Deltagerne skal nu kaste til måls efter stigen, hvor de forskellige ribbe er placeret. Det gælder om at ramme ribben med sine kugler, så de hænger fast. Hver rib giver point, og vinderen er den, som først når præcis 21 point.

Sådan får du point

Hver ribbe giver point. Den øverste ribbe giver 3 point, midterste ribbe giver 2 point og den nederste ribbe giver 1 point. Hvis spilleren mangler 1 point i den sidste runde, opgøres pointene ikke, hvis vedkommende scorer 2 point - dvs. når op på 22 point. I stedet fortsætter spilleren med 20 point i næste runde, indtil vedkommende scorer 1 point i én runde.

Det er vigtigt, at kuglerne bliver hængende på ribben, og ikke falder ned. Hvis de falder ned, får du ikke point.

Tillægsreglen er, hvis en deltager rammer den samme pind med sine 3 bolaer, gives der ekstra point. Ligeledes gives der ekstra point, hvis den kastende deltager rammer 3 forskellige ribbe med sine bolaer.

Nogle spillere vælger at gå direkte efter modstanderens kugler, hvilket er tilladt. Hvis en spiller rammer dine kugler, så de falder ned, mister du nemlig pointet.

Stigegolf regler - Før start

Start med at inddele spillerne i hold - eller hvor mange I nu ønsker at være. Herefter skal I blive enige om afstanden til stigen - jo længere væk I placerer jer, jo mere udfordrende er spillet. Mærker gerne en linje i jorden eller græsset, så det er nemmere at finde start.

Hvis der er personer på holdet, som har svært ved at kaste, kan I evt markere en linje tættere på stigen, som de kan stå bag. Sørg desuden for at opstille spillet på et plant areal med god plads.

Under spillet

Stigegolf spilles i runder, hvoraf hver runde består af i alt 6 kast - 3 kast fra hvert hold. Én spiller kaster sine 3 bolaer, hvorefter det er modstanderens tur til at kaste 3 gange. Der er ingen regler for kasteteknikken, så længe dine bolaer ikke rammer jorden undervejs.

Det kan være en fordel at forberede et pointskema, hvor alle spillernes points skrives ned. 

Efter spillet

Spillet afsluttes, så snart en af spillerne opnår 21 point. Skulle det ske, at to spillere får 21 point i samme runde, spilles en ny runde mod hinanden - her spilles der ikke om 21 point, men bedst ud af én runde. 

Stigegolf som drukspil - andre Stigegolf regler

Reglerne kan nemt gradbøjes, så spillet passer ind i en mere festlig stemning med venner og alkoholiske drikkevarer. Med andre ord egner havespillet stigegolf sig også som drukspil til sommerens mange fester.

Reglerne i drukspillet er simple. Alle spillerne har stadig 3 bolaer hver, men nu er pointene i stedet skiftet ud med tårer eller genstande. Den kastende deltager bestemmer selv, hvem tårerne gives ud til og om de skal splittes mellem flere deltagere.

Turen går først videre til næste deltager, når alle de tildelte tårer er drukket. Det gør spillet lidt mere intenst og chancen for, at spillet ikke går i stå, minimeres. Husk du kan altid lave dig egne stigegolf regler.